23 jún
2017

A vizsgáztatási rendszeremről

Category:Olvasnivalók

A téli Napforduló óta állítgattam be és hangoltam a központi szabályzattal.
Most úgy fest, kialakult, milyen elvárható minimum alapján kell terveznetek, mindenki ki tudja magának is kalkulálni, hogy tud haladni. Az első elképzelés elég szigorú volt, ezt finomítottam egy elfogadható szintre, ami nem szórja könnyen az áldást, de nem is beláthatatlanul kemény.

A végső csiszolást nagyban megkönnyítette Ze mester központilag kiadott szabályzata: minden fokozat minimum fél év. Ehhez, ahogy az IBJJF is, minimumként heti két edzés teljesítendő.

Nos, hát a Farkasok fokozatainak alapfeltétele ezzel összhangban: 48 edzés egy fokozathoz nagyrészt, felnőtteknél. Ez fél év edzés száma, minimálisan heti két alkalommal számolva, évszakonként 24. Ha ezt végiggondoljátok, van még kis lógás is benne, mert egy hónap nem pont 4 hét. Évszakonként tartok fokozat osztást, ahol az aktuális teljesített edzésszám alapján csíkhoz lehet jutni – ha kihagyja valaki, a következő alkalom marad. A két Napforduló pedig az övosztással is kiegészül.
Egyrészt folyamatosan szeretném szigorítani, hogy csak a vizsgákon megjelenéskor lehet fokozatot kapni – ha fontos valakinek, oldja meg, ahogy minden más harci művészetben is így van ez. 

Másrészt mostmár a minimum edzésszámot is egyre szigorúbban fogom követni – ha valaki folyamatos jelenlétével segíti a munkám sikerre vinni, én is figyelmesen támogatom az előmenetelét. Ugyanakkor igazságtalan lenne, hogy akik heteket, hónapokat kihagynak, simán a fél éveket számolva pusztán, kellő edzésszám nélkül, ugyanúgy haladhassanak.

Harmadrészt már tisztán látszik, hogy akik rendszeresen gyakorolnak nálam az új metódusomban, a sok drill, az elosztott heti témák miatt, kiugróan pontosabban és színesebben dolgoznak, mint akik hézagosan jönnek. A heti kettő rendszeres alkalom kellően alapos tudást ad minden fokozathoz.

A gyerekek is hasonló rendszerben haladhatnak, csak kicsit sűrűbb fokozatokkal. Ők minden évszakban a fokozat osztáson léphetnek 25 edzés után. Egy-egy övváltás nagyrészt másfél év alatt jöhet el. A felnőttekhez hasonlóan a 4 csíkos rendszer lesz a könnyen követhető… Akinek még a sok csíkja van, nem baj, hamarosan letisztul az egész csapatnak…

Annyit szigorítottam, hogy minden új belépő mostmár az alapszínek szerint végig kell menjen citrom/narancs/zöld lépcsőkön minimum – a köztes öveket használom ugyan, hogy segítsenek az ütemes haladásban, ugyanakkor akár ki is hagyom, ha a kor szerint indokolt lehet. Tehát alapszínek mindenkinek, köztes övek aktuálisan…

Az edzésszám alapú rendszer egész évben tud egyenletesen dolgozni – igen, nyáron is. Szerintem fontos, hogy aki nyáron is támogat engem és az ügyet, ezért plusz jutalmat élvezhessen, aki eltűnik időnként, viselje a haladást aszerint türelemmel.

A nem általam vezetett csoportoknál ebből a rendszerből indulok ki, nyilván arra alapozva, hogy a csapat vezetője így követi ezt, eszerint terjeszti elő fokozatra a sajátjait. Ez tisztán bizalmi dolog, bemondásra alapul – kezeljétek ennek megfelelően komolyan! Ha tudjátok valakiről, hogy heteket kihagy, vagy csak egy edzésre esik be hetente átlagban, akkor nincs meg szinte biztosan a féléves minimum edzésszáma.
Nyilván benne marad a rendszerben továbbra is az a rés, hogy fokozat vadászként valaki eljárogat olyan rendezvényekre, ahol ilyet meg lehet csípni. Amellett, hogy egy-egy ilyen becsúszhat – legyen boldog vele -, előbb-utóbb kibukik az érdemtelenül szerzett előrelépés dicstelensége, hiszen azért ilyen kis országban minden jitsus ismer mindenkit, azt is jól lehet tudni, kinek karcsú a tudása. Egy ilyen alkalmazás centrikus rendszerben nem érzi jól magát senki, aki nem tudja képviselni az övét… És azt se felejtsétek, hogy Maxszal folyamatos kapcsolatban vagyok, a potya fokozatok nem titkolhatóak, illetve elég jól összehangolható az osztás – potyán szerzett övek végén pedig a fekete nem fog tudni kicsorogni, azt nagyon megnézzük mindig, kinek legyen, így gyorsan, edzések nélkül szerzett barna öv sok-sok évig koptatható.
A vizsgát már sokan tapasztaltátok. Tényleg kemény. Kb. egy óra folyamatos meló, mindent végignézünk szinte. Így készüljetek! No meg úgy, hogy tudjatok szabadon, de pontosan, alapelveket tisztán képviselve dolgozni folyamatosan, gondolkodás, bizonytalankodás nélkül. Önvédelmi-, sport-, helyzet gyakorlatok, küzdelmek…
Csoportok vezetőire ezzel nagy súly került. Pontosan látszik ugyanis az emberkéken, mit milyen alapossággal sikerült megtanulni, az is, mi az, amit az oktató sem tud…

A fokozati rendszernek két fontos funkciója van: hogy ösztönözzön és hogy hűen tükrözze a tudást. Semennyire sem a büntetés. Van olyan, aki 3 hónap alatt letud annyi edzést, ami fél évre a minimum – dehát nem is az a cél, hogy csak minimum edzést teljesítsen, aki a jitsut igazán szereti, pláne, ha életstílus számára. Aki pedig nem tud ennyi minimális edzésen résztvenni (ami egyébként az IBJJF világszervezet által is minimumként lett meghatározva, nem most találtuk ki), legyen türelmes – nem rendkívüli jitsuban az, hogy egy övet 4-5 évig koptat valaki. 

A tudás a lényeg. Így garantálható a legobjektívebben.

Kitéptem Fudó Mjóó szívét és beleharaptam.
A szám véres, a szemem hideg, a lelkem csendes.
Győzelem, vereség – mindkettő elhagyott…
Csak harcolni tudok.

Amikor kisimul a tó vize,
A szél puhán simogat,
Megpihen a föld: terjed a láng.
Egyik ág a másiknak adja – sötétben, hidegben, némán…
Üvöltsetek Farkasok!